Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Βάσεις Εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ στο πνεύμα του Μνημονίου

Εντυπωσιακά και...ταυτόχρονα απογοητευτικά τα δεδομένα της πορείας των βάσεων για την φετινή εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας. Είναι προφανές από την ανάλυση των δεδομένων ότι οι υποψήφιοι κινήθηκαν στο να επιλέξουν σχολές οι οποίες είναι κοντά στο σπίτι τους για να μπορέσει η οικογένεια να ανταπεξέλθει στις δαπάνες της «φοιτητικής ζωής» του παιδιού. Έτσι μπήκε σε δεύτερη μοίρα το επιστημονικό αντικείμενο ή η επαγγελματική προοπτική μιας σχολής. Αυτό που φαίνεται ότι θα απασχολήσει ιδιαίτερα τους κοινωνικούς ερευνητές και επιστήμονες τα επόμενα χρόνια είναι η μεταστροφή της «ελληνικής οικογένειας», η οποία δεν επιθυμεί και δεν νοιώθει πρόθυμη να αναλάβει μεγάλα κόστη σπουδών σε μια επαρχιακή πόλη ωθώντας το παιδί στο να ξαναδώσει εξετάσεις προκειμένου να εισαχθεί στην πόλη κατοικίας της οικογένειας. Αυτό είναι λογικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι συνέπειες της κρίσης, του μνημονίου και του Δ.Ν.Τ., δηλαδή η μείωση μισθών και συντάξεων, η απώλεια θέσεων εργασίας των γονέων, η αβεβαιότητα για το εάν θα μπορούν οι γονείς-εργαζόμενοι να ανταποκριθούν σε δάνεια και υποχρεώσεις καθιστούν την επιλογή τόπου σπουδών το πρώτο και βασικότερο κριτήριο επιλογής. Κατά συνέπεια το να μην "περάσεις καθόλου" ή να περάσεις "Επαρχία" είναι ίδιας βαρύτητας στην αντίληψη του υποψήφιου και του οικογενειακού του περιβάλλοντος
Έτσι είναι συντριπτική η πτώση των βάσεων σε περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ και μάλιστα πιστεύω ότι ουσιαστικά οι υποψήφιοι κατάργησαν από μόνοι τους κάποια ΤΕΙ, γελοιοποιώντας την επιτυχία της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το παράδοξο σημειώθηκε μετά την απόφαση του υπουργείου παιδείας να καταργήσει φέτος τη βάση του 10 και σπουδαστής πέρασε σε ΤΕΙ γράφοντας μόνο το όνομά του. Απίστευτο κι όμως Ελληνικό. Το αρνητικό ρεκόρ ανήκει στο Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη όπου ο τελευταίος εισαχθείς κατόρθωσε να μπει με μόλις 868 μόρια (!) και βαθμό πρόσβασης 0,91, δηλαδή μικρότερο και από τη μονάδα…

Ο προβληματισμός είναι έντονος για το κατά πόσο ένας μαθητής χαμηλού βαθμολογικού επιπέδου, με έντονα μαθησιακά προβλήματα και μειωμένο ενδιαφέρον θα μπορέσει να ολοκληρώσει ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών με απαιτήσεις και δεν θα εγκαταλείψει απογοητευμένος προσθέτοντας το όνομα του στη μεγάλη λίστα των «αιωνίων φοιτητών»

Το δεινό οικονομικό κλίμα φαίνεται ότι ωθεί χιλιάδες υποψηφίους σε ακόμα πιο σίγουρες λύσεις επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως είναι οι Στρατιωτικές Σχολές. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται μεγάλη άνοδος των βάσεων σε Σχολές όπως η Ευελπίδων με 18455 μόρια.

Η κάθετη πτώση των βάσεων φτάνει να ξεπερνά ακόμα και τα 10 χιλιάδες μόρια στο τμήμα Ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου η βάση του οποίου διαμορφώθηκε στα 1374 από 11479 που ήταν το 2009 (πτώση 10105 μορίων).

Κατά τα λοιπά για μια ακόμη χρονιά τα πρωτεία της υψηλότερης βάσης εισαγωγής ανήκουν στη Ιατρική Αθηνών με βάση 19453 μόρια από 19476. Στα 19241 μόρια από 19356 διαμορφώνεται η βάση του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου σταθερή η Νομική Αθηνών με 18893 μόρια ενώ η πιο υψηλόβαθμη Σχολή στα Οικονομικά είναι φέτος το Τμήμα Λογιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) με 18635 μόρια.

Το τμήμα Επιστημών Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η πανεπιστημιακή Σχολή με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Φέτος αυτή διαμορφώνεται στα 8819 μόρια. Αντιθέτως το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας φέτος άγγιξε τα 17209 μόρια αφήνοντας πίσω δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων είναι η παρατηρούμενη πτώση στις βάσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων όπου η μείωση αγγίζει ακόμα και τα 632 μόρια. Το Παιδαγωγικό Αθηνών έχει βάση 18550 μόρια ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης 18711.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 106.189 (82.096 με το 90%, 8.308 με το 10%, 722 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄), 13.723 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 358 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 855 από τα Ημερήσια ΤΕΕ Β΄ κύκλου και 127 από τα Εσπερινά ΤΕΕ Β΄ Κύκλου), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 92.426.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 84.368, ενώ το 2009 εισήχθησαν 68.794.

Εφέτος έμειναν 4.108 κενές θέσεις, ενώ το 2009 είχαν μείνει 20.390 κενές θέσεις.

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 13 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2010. Επισημαίνεται ότι φέτος όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. θα εισαχθούν στο Α΄ εξάμηνο.

5 σχόλια:

  1. Σπύρος Παπαθανασίου25 Αυγούστου 2010 στις 4:39 μ.μ.

    Πάντα εύστοχος φίλε Κώστα.
    Από τα αποτελέσματα των φετινών εξετάσεων διαφαίνεται εντονότερα μια τάση "αυτορύθμισης" της διαδικασίας επιλογής των σχολών και τμημάτων ελέω έλλειψης αξιολόγησης.
    Συνεπώς θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν αρκετά πράγματα όπως το ξεκαθαρισμένο αντικείμενο σπουδών, η ποιότητα, οι εγκαταστάσεις, η πραγματοποιούμενη έρευνα, οι διδασκοντες - καθηγητές, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας - προοπτικές αποκατάστασης κλπ.
    Η δημιουργία και η συντήριση ενός τμήματος δεν πρέπει να γίνεται, αποκλειστικά, για λόγους περιφερειακούς - οικονομική ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών. Ζητείται η αλλαγή του μοντέλου.
    Τέλος, στο πλαίσιο του μνημονίου και οικονομικής κρίσης αναδύεται το δίλημμα "Επαρχία ή Εξωτερικό". Τα κόστη δεν διαφέρουν σημαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξαρχά Κωνσταντίνα (Νάντια)25 Αυγούστου 2010 στις 5:40 μ.μ.

    Διαφένεται πλέον επιτακτική η ανάγκη για την κατάργηση πολλών σχολών όπου ο αριθμός των φοιτητών είναι απειροελάχιστος. Όσο για το 0,91 που το διάβασα και εγώ το πρωί πραγματικά δεν έχω σχόλια........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ26 Αυγούστου 2010 στις 8:49 π.μ.

    Ένα 10% των εισακτέων παρακολουθεί στα περιφεριακά ΤΕΙ (πχ Καλαμάτα) και ακόμα λιγώτεροι τελικά ασκούν αργότερα σχετικό επάγγελμα. Δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάννης Κωνσταντόπουλος26 Αυγούστου 2010 στις 3:13 μ.μ.

    Κώστα:

    πραγματικά εύστοχη η παρατήρησή σου για την επιλογή των σχολών με βάση τον τόπο κατοικίας.
    Είναι γεγονός ότι, πλέον, οι υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη, για μία μέση οικογένεια, την οικονομική στήριξη φοιτητή σε άλλη πόλη.
    Προσωπικά, δε θα εκπλαγώ αν δω στα επόμενα 3-4 χρόνια να ακολουθούμε το πρότυπο των αγγλοσαξωνικών χωρών, όπου ο φοιτητής βασίζεται σε προσωπικό τραπεζικό δάνειο για την ολοκλήρωση των σπουδών του (χωρίς γονική συμμετοχή). Βέβαια, σε αυτές τις χώρες, συνήθως οι αμοιβές after college, είναι τέτοιες που οι απόφοιτοι είναι σε θέση να αποσβέσουν τα φοιτητικά δάνεια σε ορίζοντα 5ετίας. Εδώ στην Ελλάδα, δε θα είναι και τόσο εύκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΩΣΤΑ.ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΕΡΙΠΤΑΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ(ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ) ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΤΟ 0,91 ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΠΙΑΣΑΜΕ ΠΑΤΟ.ΙΣΩΣ ΑΥΤΟ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΡΙΖΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

    ΣΟΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Συμμετοχή στο 5ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible, που διοργανώνει για πέμπτη χρονιά το skywalker.gr

  Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η συμμετοχή μου στο 5 ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible , που διοργανώνει για πέμπτη χρον...