Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Οικονομική Εκπαίδευση: Θεωρία και Τεχνικές Διδασκαλίας- Παρουσίαση Βιβλίου Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη στο ΕΒΕΠ- Δελτίο Τύπου




H Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποίησαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, «Σπύρος Μπρούσκαρης», εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Μπουρλετίδη, Οικονομική Εκπαίδευση: Θεωρία και Τεχνικές Διδασκαλίας. Η παρουσίαση του βιβλίου εντασσόταν στο πλαίσιο των δράσεων-παρεμβάσεων και εκδηλώσεων της «Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» με τίτλο «Οικονομική Παιδεία Απέναντι στην Κρίση»

Για το βιβλίο και το έργο του συγγραφέα μίλησαν κατά σειρά οι:

Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Ο κ. Κορκίδης ως εκπρόσωπος του χώρου των επιχειρηματιών τόνισε ότι για πρώτη φορά ένα εκπαιδευτικό εγχειρίδιο καταφέρνει να δώσει το πλαίσιο και το περιεχόμενο εκπαίδευσης του επιχειρηματία, αποδεικνύοντας ότι η επιχειρηματικότητα διδάσκεται και ο επιχειρηματίας «γίνεται» και δεν «γεννιέται».


Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής Ηγεσίας και Μάνατζμεντ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο κ. Μπουραντάς καταξιωμένος συγγραφέας και Ακαδημαικός μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι το βιβλίο προτείνει αρκετές πιο εργαστηριακές και κατά συνέπεια πιο αποτελεσματικές μεθόδους εκπαίδευσης από τη διάλεξη, τις οποίες ο κάθε διδάσκων των οικονομικών μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιεί, αν πιστεύει στον ουσιαστικό ρόλο του δασκάλου και φιλοδοξία του είναι η ανάπτυξη των γνώσεων, των διανοητικών ικανοτήτων και της προσωπικότητας των μαθητών ώστε να είναι ενάρετοι επαγγελματίες και πολίτες.


Νίκος Μέλιος, Οικονομολόγος -Ιστορικός

Ο κ. Μέλιος αφού εύστοχα έκανε ένα συσχετισμό μεταξύ της εξέλιξης της οικονομικής θεωρίας και των προσεγγίσεων των παιδαγωγικών οικονομικών, διαπίστωσε την υστέρηση που υπάρχει στην επιστημονική βιβλιογραφία για την διδακτική των οικονομικών, και συμπέρανε την χρησιμότητα του βιβλίου στην καταγραφή και ανάδειξη του μεθοδολογικού και παιδαγωγικού πλαισίου της διδασκαλίας των οικονομικών.

Αντώνης Παπαβασιλείου – Καθηγητής Οικονομικών, Υποδιευθυντής της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά

Ο κ. Παπαβασιλείου ως εκπαιδευτικός, ανέλυσε το περιεχόμενο κάθε κεφαλαίου του βιβλίου, χαρακτήρισε το βιβιβλίο πρωτότυπο και και καινοτόμο, εργαλείο για τους καθηγητές των οικονομικών που θέλουν και μπορούν να εφαρμόσουν βιωματικές δράσεις στο σχολείο. Όμως όπως τόνισε θα πρέπει να βοηθήσει και η πολιτεία η οποία δυστυχώς έχει καταστήσει την οικονομία μέρος των Γενικών Εξετάσεων και όχι τμήμα της Αγωγής του Πολίτη ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να καταργηθούν τα οικονομικά μαθήματα από το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά να εμπλουτιστούν.


Την εκδήλωση προλόγισε ο Παντελής Τέντες, Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος τόνισε μεταξύ των άλλων ότι βασικός στόχος της οικονομικής παιδείας είναι η ανάπτυξη του «Homo Economicus», δηλαδή του πολίτη που λαμβάνει ορθολογικές οικονομικές αποφάσεις, μπορεί να επεξεργάζεται την πληροφορία σχετικά με επενδύσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα και έχει κρίση και άποψη για τις εξελίξεις στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο βιβλίο κινείται προς αυτή την κατεύθυνση

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Σπύρος Παπαθανασίου, Διευθυντής Επενδυτικής Στρατηγικής SOLIDUS ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, ο οποίος ζήτησε από τους ομιλητές να σχολιάσουν τη σχέση οικονομικής εκπαίδευσης και κρίσης, αλλά και το έλλειμμα παιδείας των εκπαιδευτικών ως προς τις οικονομικές έννοιες. Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον συγγραφέα, ο οποίος μεταξύ άλλων αφιέρωσε το βιβλίο στους φοιτητές του του οποίους χαρακτήρισε «συνσυγγραφείς», διότι χάρη στην αγάπη και τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες που περιγράφονται έδωσαν τις ιδέες και το περιεχόμενο πολλών εκ των κεφαλαίων του βιβλίου.



Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» πλήθος κόσμου τόσο από το χώρο της παιδείας και του πολιτισμού όσο και από το χώρο του επιχειρείν. Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν:

Ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ π. Δανιήλ, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιά Αντώνης Καλογερόγιαννης και Γιάννης Παππάς ο Διαμερισματικός Σύμβουλος Αντώνης Μοραντζής, ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Παύλος Πολιτάκης, ο Υποδιευθυντής της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά Μιχάλης Άνθης, ο Πρόεδρος της ΜΚΟ-Μέριμνα Ζωής Δημήτρης Θεοδωρολέας, η Πρόεδρος της Χορωδίας Πειραιώς 1960 Δέσποινα Πασβάνη, ο πρώην Γενικός Διευθυντής της ΔΗΡΑΠ Δημήτρης Κρητικός, ο Πρόεδρος του Οδοιπορικού Συλλόγου Πειραιά Δημήτρης Μπουρλετίδης, ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και Σύμβουλος Επικοινωνίας Ιωάννης Μοίρας, ο Γενικός Γραμματέας του Πειραϊκού Συνδέσμου και Νομικός Παναγιώτης Πετρόπουλος, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του ΤΕΙ Πειραιά Δημήτρης Γκόντας, ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος Υποτομεάρχης Τομέα Τεχνικών Εργασιών Δικτύου, Διεύθυνση Περιφέρειας Αττικής ΔΕΗ Α.Ε., Τα στελέχη της Τράπεζας EUROBANK Παναγιώτης Λιανός & Ανδρέας Ζερβός , το στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας Ανδρέας Παππάς, οι Πολιτικοί Επιστήμονες Πέτρος Βιολάκης και Παναγιώτης Καλαβρός, η Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χαρίκλεια Θεοδωράκη, οι Δικηγόροι Γιώτα Μπουρλετίδου, Σάσα Δημητριάδη, οι Δημοσιογράφοι Καλλιόπη Δράκου, Γιώργος Κόμης, και Γιάννης Κανατσέλης, η Αθηνά Κωλέττα Ψυχολόγος, o Νικήτας Νικητάκος Λογιστής, οι Εκπαιδευτικοί Πέγκυ Βασιλείου, Σωτήρης Κανελλόπουλος,Βικτωρία Κασβίκη, Αριστείδης Νότης, Αριστέα Οικονόμου, Αθηνά Παππά, η Γραμματέας του Γυμνασίου της Ιωνιδείου Βασιλική Θειακούλη, η κυρία Κακαβέλου μέλος της Σχολικής Επιτροπής της Ιωνιδείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Κυκείου της Ιωνιδείου, και πολλά μέλη της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλοί παλιοί φοιτητές που παρακολούθησαν μαθήματα του συγγραφέα και ο Επιχειρηματίας Θανάσης Γαλάτης.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με τον κ. Τοπαρλάκη στο 210-3614968 ή στο atoparlakis@eurasiabooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συμμετοχή στο 5ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible, που διοργανώνει για πέμπτη χρονιά το skywalker.gr

  Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η συμμετοχή μου στο 5 ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible , που διοργανώνει για πέμπτη χρον...