Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

«Εργοτάξιο Ιδεών»



Από την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, οι Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ σας προσκαλούν στο «Εργοτάξιο Ιδεών», που θα διοργανώνεται δύο φορές τον μήνα στο Café Floral στην Πλ. Εξαρχείων. Πρόκειται για έναν κύκλο φιλοσοφικών συναντήσεων που στόχο έχουν να φέρουν σε επαφή νέους ανθρώπους οι οποίοι ενδιαφέρονται για σύγχρονα φιλοσοφικά ζητήματα με στόχο την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται Τρίτη, 19:00 – 21:00. Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει δύο εισηγήσεις που θα θέτουν το γενικότερο πλαίσιο της συζήτησης.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Συντονιστής: Μίλτος Ν. Θεοδοσίου

(με πολλές ευχαριστίες στους Ανδρέα Καρίτζη, Χρήστο Σίμο και Μανώλη Χατήρη)

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, 19.00


Η Νεωτερικότητα και οι αμφισημίες της

Ο όρος «Νεωτερικότητα» (modernity, modernité) δεν ονομάζει απλώς την ιστορική περίοδο μετά το Διαφωτισμό αλλά χαρακτηρίζει και ένα αίτημα αυτονομίας και αυτό-προσδιορισμού στο χώρο της τέχνης, της πολιτικής και της φιλοσοφίας. Στη συνάντηση αυτή, θα δούμε ότι αυτό το ριζοσπαστικό αίτημα συγκροτείται αμφίσημα και αντιφατικά: αποτελεί αφενός χειραφετητικό πρόταγμα αφετέρου εγχείρημα άρσης της εκκρεμότητας του ίδιου του νεωτερικού πολιτισμού μας.


Κώστας Κουτσουρέλης: «Το τέλος της Νεωτερικότητας»

(Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής. Έχει μεταφράσει Νοβάλις, Μαρξ-Ένγκελς, Οκτάβιο Πας, Ρίλκε, κ.ά. Ποιήματα και κείμενά του βρίσκονται στον ιστότοπό του, http://www.koutsourelis.gr/).

Ηλίας Παπαγιαννόπουλος: «Η Νεωτερικότητα και εμείς»

(Επίκουρος Καθηγητής Παν/μιου Πειραιώς στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με γνωστικό αντικείμενο τη σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία και την πολιτική φιλοσοφία Διεθνών Σχέσεων)

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, 19.00

Ο Αριστοτέλης στη φιλοσοφία του 20ου αιώνα

Η πρόσληψη του Αριστοτέλη στη φιλοσοφία του 20ου αιώνα αποτελεί ενδεικτική μορφή του σύνθετου τρόπου που η νεωτερικότητα σχετίζεται με τον εαυτό της. Στη συνάντηση αυτή θα δούμε δυο διαφορετικές μορφές αυτής της πρόσληψης: η μία από την αναλυτική φιλοσοφία, όπου τονίζεται η αριστοτελική ηθική, η άλλη από τον Martin Heidegger, όπου τονίζεται η αριστοτελική οντολογία.


Ευγενία Μυλωνάκη: «Αριστοτελική Ηθική και Αναλυτική Φιλοσοφία»

(H E. Mυλωνάκη, σπούδασε στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ) του Παν/μιου Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη φιλοσοφία από το Παν/μιο του Pittsburgh. Έχει επιμεληθεί/μεταφράσει έργα των Putnam, Strawson και Hume).

Δημήτρης Υφαντής: «Ο Αριστοτέλης και η άλλη αρχή της φιλοσοφίας στον Martin Heidegger»

(Ο Δ. Υφαντής, σπούδασε οικονομικά στο Παν/μιο Αθηνών και κατόπιν φιλοσοφία, μουσικολογία και βυζαντινολογία στο Παν/μιο Κολωνίας. Είναι αριστούχος διδάκτορας φιλοσοφίας του γερμανικού αυτού πανεπιστημίου. Στην διδακτορική του διατριβή, διερεύνησε την σημαντικότατη για την φιλοσοφία του 20ού αιώνα αντιπαράθεση του M. Heidegger με την αριστοτελική φιλοσοφία. Είναι επίσης ο επιμελητής της σειράς Φιλοσοφική Βιβλιοθήκη στις Εκδόσεις Ροές (http://www.printa-roes.gr/o.html), με μεταφράσεις έργων των Heidegger, Dilthey, Schopenhauer, κ.ά).


Τρίτη, 8 Νοεμβρίου


Κράτος και δικαιώματα στον Μαρξ

Το ζήτημα του κράτους, ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της μαρξικής ανάλυσης, συνδέεται εδώ με εκείνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει ο Μαρξ μια θεωρία για το κράτος και τα δικαιώματα ή συνιστούν τα ζητήματα αυτά στιγμές της (συνολικής) κριτικής του της πολιτικής οικονομίας; Στη συνάντηση αυτή θα ακολουθήσουμε τη μαρξική σκέψη στις κριτικές τοποθετήσεις της απέναντι στη σχέση οικονομίας, δικαίου και πολιτικής.

Αγγελική Παπαθανασίου: «Η μαρξική κριτική της πολιτικής οικονομίας και το ζήτημα των δικαιωμάτων».

(Υποψήφια διδάκτορας Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Παν/μιου).

Λουδοβίκος Κωτσονόπουλος: «Κράτος, δικαιώματα και πολιτική στο έργο του Μαρξ»


(Ο Λ.Κωτσονόπουλος σπούδασε πολιτική επιστήμη και ιστορία στο Πάντειο Παν/μιο και στο Παν/μιο του Warwick. Έχει ολοκληρώσει τη διατριβή του πάνω στις θεωρίες του Κοινωνικού Κράτους στο Πάντειο και έχει συνεπιμεληθεί, μαζί με τον Γιάννη Βούλγαρη, το βιβλίο, Στα μονοπάτια του Αντόνιο Γκράμσι: Πολιτική και πολιτισμός από το έθνος-κράτος στην παγκοσμιοποίηση που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Θεμέλιο)


Τρίτη, 22 Νοεμβρίου

Μεταμαρξισμός

Έχοντας ήδη πάνω από έναν αιώνα ζωής, οι θεωρίες του Μαρξισμού εξακολουθούν να προκαλούν αψιμαχίες. Ενίοτε οι αψιμαχίες αυτές οδηγούν σε ριζικές «μεταμαρξιστικές» αναθεωρήσεις των παραδοσιακών μαρξιστικών αντιλήψεων για το κοινωνικό και το πολιτικό. Στη συνάντηση αυτή, θα παρακολουθήσουμε δύο διαφορετικές μορφές αυτού του αναθεωρητικού εγχειρήματος: η μία στο πρόσωπο του Ernesto Laclau, όπου τονίζεται η έννοια της «ηγεμονίας» έναντι της κλασικής μαρξιστικής τάξης, η άλλη στο πρόσωπο των Hardt & Negri, όπου το βάρος δίνεται στην έννοια του «πλήθους» και της «βιοπολιτικής»

Βαγγία Λυσικάτου: «Η πολιτική της ηγεμονίας: Ernesto Laclau»


(Mεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Παν/μιο, συνεργάζεται με το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου και εργάζεται στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς ως ερευνήτρια.)


Αλέξανδρος Κιουπκιολής: «Το πλήθος της βιοπολιτικής: Michael Hardt & Antonio Negri»

(Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Παν/μιο Αθηνών και πολιτική θεωρία στα Παν/μια του Έσσεξ και της Οξφόρδης, από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα. Από το 2010 είναι λέκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει μεταφράσει και επιμεληθεί πλήθος βιβλίων. Από τις Εκδόσεις Εκκρεμές κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του, Πολιτικές της ελευθερίας. Αγωνιστική δημοκρατία, μετα-αναρχικές ουτοπίες και η ανάδυση του πλήθους, 2011, ενώ από τον εκδοτικό οίκο Palgrave Macmillan ετοιμάζεται η έκδοση του βιβλίου του, Freedom after the critique of foundations: Marx, liberalism and agonistic autonomy.)







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συμμετοχή στο 5ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible, που διοργανώνει για πέμπτη χρονιά το skywalker.gr

  Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η συμμετοχή μου στο 5 ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible , που διοργανώνει για πέμπτη χρον...