Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Υπαρκτός ο κίνδυνος κατάργησης των μαθημάτων οικονομίας και διοίκησης στο νέο Λύκειο



Οι καθυστερήσεις στην ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο θέτουν σε κίνδυνο την ουσιαστική διδασκαλία των μαθημάτων οικονομίας στο Ελληνικό σχολείο. Και αυτό συμβαίνει παραδόξως σε μια περίοδο που όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της "οικονομικής παιδείας", ώστε οι άνθρωποι που ολκληρώνουν το δευτεροβάθμιο σύστημα να αντιλαμβάνονται την επίδραση των οικονομικών φαινομένων στην ζωή τους και να λαμβάνουν ορθολογικότερες αποφάσεις


Τι συμβαίνει ακριβώς...Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο το ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ τάξης αναμένεται να ισχύσει από το σχολικό έτος 2012-2013. Σε αυτό το ωρολόγιο πρόγραμμα το μάθημα «Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης» θα διδάσκεται δύο (2) ώρες εβδομαδιαίως στις Α και Β κατευθύνσεις της Β τάξης του νέου Γενικού Λυκείου. Μέχρι πρότινος το μάθημα αυτό διδασκόταν στην Α΄Τάξη και στη Γ΄ Τάξη του Λυκείου. Στη φετινή σχολική χρονιά αφαιρέθηκε από την Α΄Λυκείου με τη λογική ότι το σχολικό έτος 2012-2013 θα διδαχθεί στη Β΄τάξη του νέου Λυκείου.

Μέχρι τώρα όμως δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τα ωρολόγια προγράμματα της Β΄ και Γ΄ τάξης και επιπλέον δεν έχουν ανακοινωθεί τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία και ο τρόπος εισαγωγής των υποψηφίων, αποφοίτων του νέου Λυκείου, στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Υπάρχει δε η εκτίμηση ότι τα χρονικά περιθώρια για την ρύθμιση και εφαρμογή των διατάξεων για το νέο Λύκειο είναι πιεστικά, οπότε κατά το σχολικό έτος 2012-2013 πρέπει να εφαρμοσθεί ένα μεταβατικό ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ τάξης. Όπως αναφέρθηκε πριν, το μάθημα «Αρχές Οικονομίας» έχει αφαιρεθεί από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄ τάξης προκειμένου να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ τάξης του νέου Λυκείου. Η διακύβευση λοιπόν είναι να μην διδάσκεται τελικά το μάθημα ούτε στην Α΄ ούτε στη Β΄ Λυκείου, σε μια περίοδο όπου όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της απόκτησης οικονομικής παιδείας.

Θεωρείται λοιπόν αυτονόητο ότι στο μεταβατικό ωρολόγιο πρόγραμμα της Β΄ τάξης θα πρέπει οπωσδήποτε να διδάσκεται το μάθημα «Αρχές Οικονομίας και Διοίκησης» με το ίδιο αναλυτικό πρόγραμμα και το ίδιο βιβλίο της Α΄ τάξης.

Σε αντίθετη περίπτωση το μάθημα αυτό θα πρέπει να διδάσκεται ως μάθημα γενικής παιδείας στην Α΄ τάξη του νέου Λυκείου, όπως ίσχυε στο παρελθόν, καθώς η αναγκαιότητα των οικονομικών μαθημάτων και η συμβολή των οικονομικών γνώσεων σε μια ορθολογική οικονομική συμπεριφορά είναι καθοριστικής σημασίας, ιδιαίτερα σήμερα που ζούμε μια μεγάλη οικονομική κρίση. Στην αναγκαιότητα αυτή δίνει μεγάλη σημασία και η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ανακοίνωσή τη [com (2007) 808 τελικό] στις 18 Δεκεμβρίου 2007 σχετικά με την χρηματοπιστωτική παιδεία.

Η αργοπορία στη λήψη απόφασης οδηγεί στον κίνδυνο να μην οριστεί έγκαιρα το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που θα χρησιμοποιηθεί, και να μην είναι εφικτή η ανατύπωση και διανομή του ώστε να σταλεί στους μαθητές, διότι μέχρι τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχουν σταλεί στον ΟΕΔΒ τα βιβλία που πρέπει να τυπωθούν για τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Χρειάζονται γρήγορες κινήσεις από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να αποφευχθεί το φιάσκο και το βατερλώ των οικονομικών μαθημάτων, σε μια εποχή που οι μαθητές και οι γονείς τους βομβαρδίζονται από όρους και οικονομικές έννοιες που δεν κατανοούν και θα ήθελαν να μάθουν πολλά για αυτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συμμετοχή στο 5ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible, που διοργανώνει για πέμπτη χρονιά το skywalker.gr

  Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή η συμμετοχή μου στο 5 ο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GRBossible , που διοργανώνει για πέμπτη χρον...